POPŻ Podprogram 2021 Plus- efekty

 

PODPROGRAM 2021 Plus – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kłodawie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 Plus współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  maj 2023r. – sierpień 2023r.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 9,2 kg w tym:

    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe (powidła śliwkowe)
    • mleczne (mleko UHT)
    • cukier (cukier biały)
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • skrobiowe (makaron jajeczny)
    • mięsne (szynka wieprzowa mielona)

    2. Pomoc żywnościowa trafiła do 433 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.

    3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    • 7,9672 ton żywności;
    • 433 paczek żywnościowych;

    4. W ramach Podprogramu 2021 Plus dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty kulinarne w ramach działań towarzyszących:

    • "Smaczne łatwe tanie gotowanie- Potrawy z warzyw"-9 uczestników
    • "Gotuję ze smakiem i nie marnuję żywności- Koktajle"-9 uczestników